Waarom werkt de combinatie van zoete en pittige ingrediënten zo goed?

Waarom werkt de combinatie van zoete en pittige ingrediënten zo goed?

Vorig artikel Volgend artikel

Net voor de kerstdagen kwam er een pakketje op de redactie binnen met bonbons. Alleen was bij iedere bonbon de vulling gemaakt met sriracha. Hoewel dit bij mij op voorhand een kleine mindfuck opleverde, bleek bij het proeven maar weer eens dat de combinatie van zoete en pittige ingrediënten fantastisch kan zijn. Maar waarom werkt juist deze combinatie zo goed?

Als je iets eet gebruik je al je zintuigen. Hoe iets eruitziet op het bord, de geur van bepaalde ingrediënten of het geluid dat het eten maakt als je het kauwt, hebben allemaal invloed op je smaakbeleving. Door ingrediënten te combineren die op dat gebied juist tegengesteld zijn, worden je zintuigen juist extra aan het werk gezet.

Oeroude combinatie

Allerlei volkeren door de eeuwen heen zijn aan de haal gegaan met allerlei smaakcombinaties en in veel eeuwenoude beschavingen vind je gebruiken en recepten terug waar pittige en zoete ingrediënten samengevoegd werden. De oude Azteken hielden er een combinatie van hete chocolademelk met peper op na en in verschillende culturen zie je mango bestrooit met chili terugkomen.

Tegenwoordig zie je de combinatie op allerlei manieren, zoals hierboven al gezegd in Mexicaanse warme chocomel, mangosalsa, zoete chilisaus en misschien wel mijn favoriet jalapeño Margarita’s.

Smaken balanceren

Of het nou gaat om de smaken zoet, zout, zuur, bitter en umami het meest belangrijke is als je ze gaat combineren dat er een balans is. Het moet elkaar versterken en niet overweldigen. Vandaar is het ook zo goed dat de chefs zijn gaan experimenteren, want hun succesvolle combinaties duiken na een tijdje op meerdere plekken op. Zo worden warme honing en zoete chilisaus gemist, eten we chilipepers door de noedels en zie je de combinatie van pittig en zoet ook veel meer in desserts terugkomen.

Melk of suiker

Iedereen die ooit iets te pittigs heeft gegeten is wel eens melk aangeboden. Het vet in de melk zorgt er dan voor dat je smaakpapillen niet meer in vuur en vlam staan. Mocht je een volgende keer geen melk hebben, dan helpt suiker ook. Dat moet niet echt een verrassing als dit hele artikel over deze combinatie gaat, maar het zoete van de suiker kan de kruidige pittigheid dempen.

Sowieso is dat de gouden tip als je niet echt tegen pittig eten kan, probeer het in stapjes op te bouwen door het pittige ingrediënten altijd te combineren met iets zoets en dit bouw je per stapje af.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies