Food22.12.2020

Praktische tips om stress voor het kerstdiner te vermijden


In tegenstelling tot voorgaande jaren staat er waarschijnlijk voor de kerstdagen geen kerstdiner op de planning voor een grote groep mensen. Toch levert het kerstdiner ieder jaar een vorm van stress op, ook al kook je voor een klein gezelschap. Vorig jaar gaven we al tips ter voorbereiding van het kerstdiner. Dit jaar delen we wat praktische tips om alles in de keuken soepel te laten verlopen.

Het fijne aan de tips die we in dit artikel delen: ze zijn de rest van het jaar ook verdomd als je voor een wat groter gezelschap kookt. Het zijn daarnaast ook gewoon handigheidjes en vaardigheden waar je altijd iets aan hebt in de keuken.

Oefen je snijtechniek

Deze tip hangt samen met de tip die hierna volgt, maar als je uitgebreid kookt gaat er veel tijd zitten in het snijden van allerlei ingrediënten. Hoe beter je techniek is, hoe sneller dit alles gaat. En het voordeel aan beter gesneden ingrediënten is dat het op een bord er ook allemaal beter uitziet. Aangezien we toch nog in een lockdown zitten, kun je heel makkelijk een betere snijtechniek aanleren door onder meer onderstaand uitlegfilmpje te bekijken.

Mise-en-place

Voortbordurend op het verbeteren van je snijtechniek is om voor een diner te zorgen dat je mise-en-place geregeld is. Door alle ingrediënten van tevoren klaar te maken voor gebruik in gerechten krijg je overzicht, rust en minder rommel in de keuken. Eigenlijk alles wat nog wel eens ontbreekt in alle hectiek rondom een kerstdiner. Door alles van tevoren te doen, heb je meer tijd en focus om te letten op wat er in de pan en oven gebeurt.

Kookthermometer

Als het aan de Belgische viroloog Marc van Ranst ligt gooien we met kerst alle vis in de vaatwasser om zo handen vrij te hebben voor andere dingen in de keuken. Dat gaan wij niet doen, veel van de ingrediënten gaan de pan of de oven in. Het belangrijkste is dan om te zien wanneer iets gaar is. Ieder fornuis en oven zijn anders dus naast je ogen, vingers en neus gebruiken om te zien of iets goed gegaard is, biedt een kookthermometer uitkomst. Zeker als die ook in de oven te gebruiken is!

Oefen van tevoren

Dit is misschien wel een van de belangrijkste tips: kom niet op de dag zelf voor verrassingen te staan en oefen je gerechten of delen van je gerechten op een eerder moment. Misschien heb je nog nooit wild gekookt, dan is het echt aan te raden om dit op een eerder moment te oefenen. Misschien wil je gaan stunten met een kalkoen als pronkstuk, dan kun je eerder al eens oefenen met een hele kip.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp