Praktische tips om stress voor het kerstdiner te vermijden

Praktische tips om stress voor het kerstdiner te vermijden

Vorig artikel Volgend artikel

In tegenstelling tot voorgaande jaren staat er waarschijnlijk voor de kerstdagen geen kerstdiner op de planning voor een grote groep mensen. Toch levert het kerstdiner ieder jaar een vorm van stress op, ook al kook je voor een klein gezelschap. Vorig jaar gaven we al tips ter voorbereiding van het kerstdiner. Dit jaar delen we wat praktische tips om alles in de keuken soepel te laten verlopen.

Het fijne aan de tips die we in dit artikel delen: ze zijn de rest van het jaar ook verdomd als je voor een wat groter gezelschap kookt. Het zijn daarnaast ook gewoon handigheidjes en vaardigheden waar je altijd iets aan hebt in de keuken.

Oefen je snijtechniek

Deze tip hangt samen met de tip die hierna volgt, maar als je uitgebreid kookt gaat er veel tijd zitten in het snijden van allerlei ingrediënten. Hoe beter je techniek is, hoe sneller dit alles gaat. En het voordeel aan beter gesneden ingrediënten is dat het op een bord er ook allemaal beter uitziet. Aangezien we toch nog in een lockdown zitten, kun je heel makkelijk een betere snijtechniek aanleren door onder meer onderstaand uitlegfilmpje te bekijken.

Mise-en-place

Voortbordurend op het verbeteren van je snijtechniek is om voor een diner te zorgen dat je mise-en-place geregeld is. Door alle ingrediënten van tevoren klaar te maken voor gebruik in gerechten krijg je overzicht, rust en minder rommel in de keuken. Eigenlijk alles wat nog wel eens ontbreekt in alle hectiek rondom een kerstdiner. Door alles van tevoren te doen, heb je meer tijd en focus om te letten op wat er in de pan en oven gebeurt.

Kookthermometer

Als het aan de Belgische viroloog Marc van Ranst ligt gooien we met kerst alle vis in de vaatwasser om zo handen vrij te hebben voor andere dingen in de keuken. Dat gaan wij niet doen, veel van de ingrediënten gaan de pan of de oven in. Het belangrijkste is dan om te zien wanneer iets gaar is. Ieder fornuis en oven zijn anders dus naast je ogen, vingers en neus gebruiken om te zien of iets goed gegaard is, biedt een kookthermometer uitkomst. Zeker als die ook in de oven te gebruiken is!

Oefen van tevoren

Dit is misschien wel een van de belangrijkste tips: kom niet op de dag zelf voor verrassingen te staan en oefen je gerechten of delen van je gerechten op een eerder moment. Misschien heb je nog nooit wild gekookt, dan is het echt aan te raden om dit op een eerder moment te oefenen. Misschien wil je gaan stunten met een kalkoen als pronkstuk, dan kun je eerder al eens oefenen met een hele kip.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies