Aan het eind van vorig jaar deed de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie de oproep aan supermarkten en producenten om bij avocado’s een ontpit-instructie bij te voegen. Dit werd ingegeven doordat er in ons land steeds meer mensen een verwonding oplopen tijdens het ontpitten van een avocado. Met onderstaande tip om avocado’s te ontpitten ga je nooit meer stunten met een mes.
In Amerika worden er gemiddeld dagelijks 30 mensen met een avocado-verwonding geholpen. De zogenaamde avocadohand is een van de snelst groeiende verwondingen waaraan mensen zich in de States aan laten helpen. Ons land is mede ingegeven door restaurants als de Avocadoshow de avocadohub van Europa geworden.
Veel meer avocado’s
Vorig jaar importeerden we als land voor 1,1 miljard euro aan avocado’s. Daarmee heeft dit groene goud druiven, bananen en sinaasappelen achter zich gelaten. Waar we in 2008 gemiddeld 3 avocado’s per jaar aten, eet de gemiddelde Nederlander er inmiddels 12 per jaar. Dat is zo’n 2,2 kilo avocado’s per persoon.
Eigen gebruik
Van alle avocado’s die geïmporteerd worden gaat 90% door naar andere Europese landen. Zodoende is Nederland de grootste exporteur van avocado’s van alle landen waar het fruit zelf niet groeit. Toch blijven er dan nog heel veel avocado’s over voor eigen gebruik, die gaan natuurlijk naar de horeca en de supermarkten.
Ontpitten
Een Californisch avocadobedrijf deelde vorig jaar een makkelijke manier om een avocado te ontpitten: snijd de avocado in vieren en dan valt de pit er vanzelf uit. Maar deze week dook er op Tiktok (waar anders) een nóg veel makkelijkere tip op. Je kan een avocado namelijk heel simpel ontpitten door hem te halveren, de kant met de pit vast te pakken met wijs- en middelvinger naast de pit en duim aan de ‘achterkant’. Als je dan met je duim duwt floept de pit er heel simpel uit.
Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.