Deze 7 traditionele gerechten worden speciaal bereid voor Chinees Nieuwjaar

Deze 7 traditionele gerechten worden speciaal bereid voor Chinees Nieuwjaar

Vorig artikel Volgend artikel

Het Jaar van de Os is begonnen, want vandaag is het namelijk Chinees Nieuwjaar. Traditiegetrouw wordt dit de eerste zestien dagen van het nieuwe jaar gevierd. Niet gek dat het ook Lentefestival wordt genoemd. Tijdens de feestelijkheden worden allerlei traditionele gerechten gegeten vanwege hun symbolische betekenis. Dit zijn de zeven meest traditionele gerechten en waarom ze gegeten worden.

Veel van de gerechten worden tijdens Chinees Nieuwjaar gegeten om hun symbolische betekenis die te maken heeft met het uiterlijk van het gerecht en hoe je het uitspreekt. Daarbij is het eindresultaat niet alleen van belang maar ook de bereiding, de manier van serveren en hoe je een gerecht eet. De meest voorkomende gerechten zijn loempia’s, hele vis, niangao en dumplings.

Traditionele Chinees nieuwjaarsgerechten

#1 Hele vis

Een van de belangrijkste gerechten die gegeten worden tijdens Chinees Nieuwjaar is gestoomde (hele) vis. Dat heeft alles met de uitspraak van het woord te maken en de betekenis ervan: overschot. Het idee hierachter is dat als je op het eind van het jaar een overschot wil hebben aan rijkdom en voedsel, zodat je het volgend jaar hier op voort kan borduren. Hele (gestoomde) vis symboliseert een toename in welvaart. En als je het oudejaarsavond eet; laat altijd iets over.

#2 Levensduur Noedels

Niet geheel onverwacht symboliseren levensduur noedels de wens voor een lang leven. De lengte van de noedels en hoe ze worden gemaakt zijn symbolisch voor de eter. Ze zijn langer dan normale noedels en worden niet gesneden. Ze worden vaak op een simpele manier gebakken en dan geserveerd met een jus of gekookt en geserveerd in een kom met bouillonsoep.

#3 Kleefrijstcake (Nián gāo)

Kleefrijstcake of Nián gāo wordt gegeten voor geluk. In het Chinees klinkt het fonetisch hetzelfde als ‘hogerop’. Het idee van het eten van deze cake is dat je komend jaar een stap gaat maken op de zakelijke ladder, dat je hogerop komt. Belangrijkste ingrediënten: kleefrijst, suiker, kastanjes, Chinese dadels en lotusbladeren.

#4 Loempia’s

Het spreekwoord waarom loempia’s een traditioneel gerecht zijn tijdens Chinees Nieuwjaar refereert aan loempia’s als goudstaven. Vandaar dat ze gegeten worden en rijkdom symboliseren. Ze worden vooral in Oost-China gegeten en kunnen gevuld zijn met groenten, vlees of iets zoets. Zeg maar hoe wij ze ook het best kennen van de Chinese restaurants in Nederland.

#5 Zoete rijstballen

Zoete rijstballen worden tijdens verschillende belangrijke feesten in China gegeten. Het ligt vooral aan de regio wanneer en hoe ze klaargemaakt worden. Voor het grootste deel van de Chinezen is het een gerecht dat op de laatste dag van Chinees nieuwjaar wordt gegeten. Het gerecht symboliseert familiereünie en samenzijn. Traditioneel worden ze gegeten in een bouillon of gefrituurd.

#6 Dumplings

Een van de meest klassieke vormen van geluksvoedsel zijn dumplings. Met een geschiedenis die meer dan 1.800 jaar teruggaat, is het een van de meest traditionele gerechten die gegeten wordt tijdens oudejaarsavond. De vorm van de dumplings refereert aan zakjes waar vroeger goud en zilver in werd gedaan om te betalen. Zo gaat er een legende dat hoe meer dumplings je eet op oudejaarsdag, hoe meer geld je kunt verdienen in het nieuwe jaar.

#7 Citrusvruchten

Tijdens de periode dat nieuwjaar gevierd wordt, staan bepaalde citrusvruchten extra in de spotlight. Het eten en tentoonstellen van mandarijnen, sinaasappels en pomelo’s wordt gezien als een teken van geluk en fortuin. Daarbij staan ze symbool voor volheid en rijkdom. Daarom worden ze ook op het eind van een maaltijd gegeten en als cadeau gegeven als je ergens op bezoek gaat.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies