De beste manieren om vers brood te bewaren en langer vers te houden

De beste manieren om vers brood te bewaren en langer vers te houden

Vorig artikel Volgend artikel

Het blijkt een van de nieuwe hobby’s te zijn die mensen tijdens de lockdowns op hebben gepakt: brood bakken. Niet gek, want de geur van versgebakken brood ’s ochtends in de keuken is heerlijk. Toch weten genoeg mensen niet helemaal hoe ze brood het beste kunnen bewaren om het zo lang mogelijk vers te houden.

Eigenlijk zijn er maar drie manieren om brood zo lang mogelijk vers te houden, bewaar het brood: in plasticfolie, een papieren zak, een hersluitbare vershoudzak of een broodtrommel. Het is sowieso belangrijk om je brood niet op een vochtige of luchtige plek te bewaren. Weet je zeker dat je het brood niet binnen twee of drie dagen opeet, dan is invriezen voor later de beste optie.

Korte houdbaarheid

Want hoe vrolijk iedereen wordt van de geur van versgebakken brood, het grootste nadeel is dat vers brood snel oud wordt. Dat komt door de luchtcirculatie in een ruimte die het verouderingsproces versnelt. Aangezien schimmels het goed doen in luchtige, warme ruimtes is het goed om brood te bewaren op een tegenovergestelde plek.

Naast de ruimte waar je het brood bewaard, hebben ook de ingrediënten waarmee het brood gemaakt wordt grote invloed op de houdbaarheid. Vet is een natuurlijk conserveermiddel, dus brood gemaakt met boter en eieren blijft langer houdbaar. In tarwemeel en bloem zit meer vocht dan in bijvoorbeeld amandelmeel. Dus dat zorgt er juist voor dat brood gemaakt met tarwe of bloem sneller slecht wordt.

Hoeveel brood eet je?

Een van de belangrijkste tips op het gebied van brood bewaren is goed in kunnen schatten hoeveel brood je dagelijks eet. Ben je alleen dan is het een slimme zet om het brood in tweeën (of drieën) te delen. Een deel is dan voor de komende dagen om te eten, dat bewaar je in een broodtrommel en het andere deel kan de vriezer in. Goed om te onthouden: brood van de bakker of supermarkt blijft zo’n vijf dagen goed, zelf gebakken brood tussen de drie a vijf dagen bij kamertemperatuur.

Levensduur verlengen

Koop je brood ergens waar ze het in papier doen is dat esthetisch heel mooi, maar om het lang houdbaar te houden is het slim om het brood in hersluitbare vershoudzakken te doen. Vergeet niet: eet je het brood niet helemaal op, schat dan in wat je gaat eten en doe de rest in een vershoudzak in de vriezer.

Het brood dat je wel gaat eten kun je drie à vier dagen luchtdicht verpakt op het aanrecht bewaren, in een broodtrommel of zelfs in de koelkast. Dat laatste is niet de beste manier, maar kan in de zomer wel zorgen voor een tijdelijke oplossing op warme dagen. In de koelkast heeft het brood geen last van schommelingen tussen warm en koud, maar door de lage temperatuur kan het brood wel minder zacht en grof worden.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies