13 verschillende soorten dumplings van over de hele wereld

13 verschillende soorten dumplings van over de hele wereld

Vorig artikel Volgend artikel

De eerste keer dat dumplings ergens als gerecht beschreven werden is zo’n duizend jaar geleden in China. Hoewel het daar misschien als eerste beschreven werd, zijn er in allerlei landen over de hele wereld eigen varianten van dumplings te vinden. In deze 13 landen hebben ze een vorm van stukjes deeg gevuld met (vegetarische) vulling.

Voor heel veel mensen zijn gestoomde deegkussentjes met een overheerlijke vulling de lekkerste vorm van comfort food die ze voor kunnen stellen. Daarom is het ook goed om eens verder te kijken dan de Chinese dumplings die iedereen kent en eens te loeren hoe ze die op andere plekken op wereld maken, noemen en eten.

13 verschillende soorten dumplings

#1 Culurgionis d'Ogliastra (Italië)

Iedereen weet wat ravioli is. Een mooi gerecht om deze lijst mee af te trappen. Op Sardinië hebben ze een geheel eigen variant: Culurgionis d’Ogliastra, de ravioli van Sardinië. Ze worden gevuld met aardappelen, pecorino, reuzel, uien, knoflook en munt. Een andere vulling is: ricotta, spinazie (of snijbiet) en saffraan. Deze ravioli wordt geserveerd met wat tomatensaus en flink wat pecorino.

#2 Gondi (Iran)

Dit is een gerecht dat eigenlijk altijd tijdens de sjabbat (rustdag) geserveerd. Dat laat al zien dat het een Perzisch-Joods gerecht is. Gondi wordt gevuld met: kipgehakt, kalfs- of lamsvlees dat gemend wordt met uien, kikkererwten, kurkuma, komijn en kardemom. Net als matzeballen worden ze bijna altijd geserveerd in kippenbouillon.

#3 Houskový knedlíky (Tsjechië)

In Oost-Europa heeft bijna iedere regio wel een eigen vorm van dumplings. In Tsjechië heb je Houskový knedlíky. Die worden gemaakt van geweekt brood dat tot een bal wordt gevormd en daarna gekookt of gestoomd. Dat wordt dan geserveerd me een stevige stoofschotel of een vleesgerecht, vaak gedrenkt in jus. In sommige gevallen wordt aan het brood gerookt vlees, verse kruiden of in blokjes gesneden uien toegevoegd.

#4 Oyaki (Japan)

Oyaki is vooral populair in het Japanse Nagano. Deze variant bestaat uit gefermenteerd boekweitdeeg gevuld met verschillende groentes, vlees, zeevruchten of een bonenpasta. Dit traditionele boerengerecht wordt standaard gekookt in een ijzeren pan.

#5 Momo (Nepal)

Deze Nepalese dumplings worden gevuld met een mengsel van vlees, groentes af en toe met kaas geserveerd met een dipsaus op basis van tomaten. Als toeristische snack worden in Kathmandu zelfs momo’s verkocht met Mars of Snickers als vulling.

#6 Pelmani (Rusland)

In Polen hebben ze perogi en in Rusland hebben ze als nationaal gerecht: pelmani. Een dun laagje deeg wordt gevuld met van alles; van gehakt of vis met champignons, uien of kool. Iedere familie heeft onderhand een eigen variant van mild tot zeer pittig.

#7 Kartoffelknödel (Duitsland)

In Beieren, Thüringen en het Rijngebied zijn de Kartoffelknödel heel populair. De aardappelbollen worden gemaakt met gekookte aardappelen, rauwe aardappelen of een combinatie van allebei. Ze worden eigenlijk altijd geserveerd met een hartig vleesgerecht zoals schnitzel of sauerbraten.

#8 Banku (Ghana)

Ook in Ghana is een van de nationale gerechten een dumpling. De lichtzure banku wordt gemaakt van gefermenteerd maïsmeel en casavadeeg dat tot een gladde pasta wordt gevormd en daarna gekookt. Dit wordt dan traditioneel geserveerd met soep, okra-stoofpot of gegrilde vis met een pepersaus.

#9 Manti (Turkije)

In Turkije hebben ze de variant manti die eigenlijk in het hele Midden-Oosten ook populair is. Gekookte dumplings gevuld met gemalen lamsvlees geserveerd met een knoflook-yoghurtsaus met daarop sumak.

#10 Coxinhas (Brazilië)

Brazilië kent coxinhas en dat zich letterlijk vertalen als ‘kleine dijen’. Het kan dan niet anders dat deze vorm van dumplings gemaakt wordt van kippendijen. Het is typisch Braziliaans streetfood gemaakt van goed gekruide kip in een dik deeg dat gevormd wordt als een kippenpoot. Die wordt dan gepaneerd, gefrituurd en op een bord bijna verdronken in hot sauce.

#11 Buuz (Mongolië)

Buuz wordt gemaakt op basis van meel dat gevuld wordt met knoflook en schapen- of rundvlees. Het is in Mongolië een van dé traditionele gerechten die tijdens het Mongoolse nieuwe maanjaar wordt geserveerd.

#12 Duff (Guyana)

Iedereen die de naam van dit gerecht leest en ooit The Simpsons heeft gekeken moet waarschijnlijk eerst aan bier en Homer Simpson denken. Daar heeft Duff (helaas) helemaal niks mee te maken. Nee, in Guyana is duff een gerecht dat gemaakt wordt met tarwemeel, suiker en boter. Die wordt geserveerd in een traditionele bouillonsoep van kokosmelk genaamd metemgee.

#13 Kroppkaka (Zweden)

In Noord-Europa zijn er ook verschillende varianten te vinden van dumplings die ook flink wat overlap hebben met de Duitse versie. De Zweedse kroppkaka zijn hartige, zoete dumplings gemaakt met en deeg van aardappelen gevuld met gebakken uien, spek, specerijen en witte peper. Die worden dan overgoten door een mix van zure room, gesmolten boter en de iconische Zweedse rode bessenjam.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies