
Sterrenrestaurant Monarh in Tilburg moet sluiten; is er een laatste strohalm?
In het Brabantse is er sinds eind 2020 iets heel bijzonders gaande. Twee sterrenrestaurants, Wolfslaar in Breda en Monarh in Tilburg, liggen sindsdien onder een vergrootglas omdat de eigenaar van de zaken wordt verdacht van louche handel en wandel. Het gaat om ondernemer Danny Kovacevic.
Bij de politie kwamen er op dat moment signalen binnen dat het overkoepelende bedrijf van de ondernemer gebruikt werd voor ondermijning. Dan komt ook de Wet Bibob om de hoek kijken en wordt er een grondige achtergrondcheck gedaan van bedrijven en ondernemen om erachter te komen of er zaken zijn die niet kloppen.
Ondermijning
Dit onderzoek zorgde er voor dat Kovacevic geen nieuwe horecavergunning in Tilburg kreeg voor een te openen zaak in de Spoorzone. Want het vermoeden dat rijst uit het onderzoek is dat de eigenaar de vergunningen van de restaurants misbruikt voor criminele activiteiten. Dat noopt de burgemeester van Tilburg er nu toe om de vergunning van Monarh in te trekken.
Hoewel de conclusie van het onderzoek geheim is, weten we wel dat er tijdens zo’n onderzoek gekeken wordt naar: de administratie, het personeelsbeleid en de herkomst van vermogen. Dat de sluiting nu boven de markt hangt, heeft alles te maken met een controle van de politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport bij een transport bedrijf van de eigenaar.
Administratie
Eind 2020 nemen zij er een kijken wegens vermoedens van geknoei met de administratie, ook zouden er mensen zwart werken. Daarbij liet de politie weten dat er signalen waren van ondermijning. Er werd ook een boete aangekondigd voor het overtreden van de maximale rij- en rusttijden voor chauffeurs die kan oplopen 88.000 euro. Kovacevic laat aan het BD weten die nooit te hebben ontvangen.
Michelinster
Het meest wrang is het natuurlijk voor chef-kok Paul Kappé die met zijn broer Ralph het restaurant runt. Afgelopen maand kregen ze te horen dat ze hun Michelinster prolongeerde. Monarh was in 2018 het eerste restaurant in Tilburg dat een ster wist te bemachtigen. Aan de lokale krant laat hij weten bezig te zijn met het overnemen van de zaak.
Laatste strohalm
Restaurant Wolfslaar bemachtigde in 2005 de eerste Michelinster. Om aan de ellende van een sluiting te ontkomen verkocht de eigenaar afgelopen jaar het restaurant. Daarmee was het probleem rondom de horecavergunning opgelost. De broers Kappé hopen dat ze hetzelfde kunnen regelen in Tilburg, dan zouden de problemen in één keer opgelost zijn. Zo niet, dan moet de zaak over zes weken dicht.

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl