In het artikel ‘Dit is het voedsel van de toekomst’ hebben we al gekeken naar welke voedselproblematiek er dreigt te ontstaan als de wereldbevolking blijft groeien. Op verschillende fronten blijkt dat plantaardige of in het lab gefabriceerde opties een oplossing kunnen bieden. Na vlees en melk lijkt nu koffie aan de beurt.
Een rapport van de Verenigde Naties over klimaatverandering van een paar weken geleden focuste zich volledig op de invloed van overmatig gebruik van land- en watervoorraden en het slinken van de hoeveelheid land om voedsel op te verbouwen op onze voedselvoorziening.
Dader #1
Opvallend was dat koffie een van de belangrijkste ‘daders’ is op dat gebied, aangezien het gewas veel water nodig heeft om te groeien. Vandaar is het heel interessant om te zien dat een Amerikaans bedrijf, Atomo, zich volledig richt op koffie die niet uit de grond komt, maar uit een laboratorium.
Nog interessanter wordt het door de investering van 2,6 miljoen die het bedrijf heeft ontvangen van Horizon Ventures. Dat is niet geheel toevallig een van de vroege investeerders van Impossible Foods. De personen achter Atomo zeggen niet de koffie-industrie de das om te willen draaien, maar gewoon een duurzaam alternatief aan willen bieden. Gaat de moleculaire koffie van Atomo de eerste zijn in een reeks van bonenvrije koffies?
Hoe werkt het?
Het werkt op een hele andere manier dan bijvoorbeeld in een laboratorium gekweekt vlees, al is nog niet helemaal duidelijk hoe Atomo de moleculaire koffie maakt. Experts hebben de indruk dat de kop koffie ‘van onderaf’ gemaakt wordt. Dus vanuit de bouwstenen waar koffie uit bestaat: kininezuur, dimethyldisulfide, niacine, 2-ethylfenol en nog enkele andere elementen.
Met dat alles krijg je koffiedik waarmee je moleculaire koffie kan zetten. De eerste zak Atomo-koffie is in 2020 beschikbaar.
Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.