Nieuwe gel zorgt dat je nooit meer een kater hebt

Nieuwe gel zorgt dat je nooit meer een kater hebt

Vorig artikel Volgend artikel

Je bent bij vrienden lekker aan het borrelen en het ene glaasje volgt het andere snel op. Voor je het weet sta je Vogue van Madonna mee te zingen in het midden van de kamer en weten je vrienden het al: de kater komt later. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Een nieuwe gel zorgt ervoor dat alcohol wordt afgebroken voordat het bij je lever terechtkomt.

Nooit meer een kater

In Nature wordt uitgelegd hoe dit wonderlijke goedje werkt en wat er dan wel met die alcohol gebeurt. Onderzoekers van ETH Zürich hebben een proteïnegel gemaakt waardoor de alcohol al in het maagdarmkanaal wordt omgezet in azijnzuur. Dat betekent dat het nog niet in de bloedbaan terecht is gekomen en je lijf en brein nog niet kan hebben bereikt.

Azijnzuur in je lichaam? Het klinkt raar, maar dit zuur komt ook van nature voor. De lever maakt het van alcohol, al wordt het eerst Acetaldehyde voordat het in azijnzuur verandert. Acetaldehyde is de boosdoener waar je ver weg van wil blijven: het is een giftige stof die vooral de schadelijke kant van alcohol voor zijn rekening neemt. Reden dus dat die nieuwe gel een interessante optie lijkt: de alcohol wordt al voor die tijd afgebroken en de Acetaldehyde blijft uit.


Niet tipsy

Theoretisch gezien zou je zelfs in de auto kunnen stappen en mogen rijden nadat je wat van de gel (die uit wei, zout en water bestaat, plus ijzeratomen en een micro-beetje watesrstofperoxide) van de onderzoekers hebt gebruikt. Immers komt die alcohol je bloed niet in. Dat heeft echter ook een bij-effect, namelijk dat je zelf de effecten dus ook niet zo voelt. Drink je dus echt om even lekker een beetje tipsy te zijn, dan kom je van de koude kermis thuis. Ook helpt het niet om deze gel te gebruiken als het al te laat is, Zit de alcohol al in de bloedbaan, dan kun je de werking van die eiwitten wel vergeten.

Voor de mensen die wel van een drankje willen genieten, maar niet vanf alles wat daarna komt, kan het een oplossing zijn. Je beschadigt je lichaam er aanzienlijk minder door. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om verstandiger te doen en beter te voorkomen dan genezen. Alcohol is enorm ongezond en bevat niet alleen veel calorieën, het wordt ook in verband gebracht met diverse soorten kanker. Plus, het is heel verslavend: wereldwijd zouden er jaarlijks 3 miljoen mensen overlijden door de gevolgen van alcoholmisbruik. Het echt zelf laten staan is dus altijd het beste voor je, maar voor wie dat wat moeilijker vindt, is deze uitvinding misschien wel lifesaver. Misschien wel echt.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...