
Online calculator helpt om drankje op de perfecte temperatuur te krijgen
Hoe lang duurt het om een drankje goed te koelen? En hoe koud is te koud? Iedereen die ooit een fles bier heeft laten exploderen in de diepvries, herkent deze vragen. Gelukkig hebben we eindelijk zeer nauwkeurige antwoorden door de: Chilled Drink Calculator.
Daar moeten we natuurkundestudent Álvaro Díez en promovendus en wijnexpert Tibor Pal van de Universiteit van Warschau voor danken. De calculator werkt ook nog eens doodsimpel. Je geeft verschillende variabelen in: om wat voor drankje gaat het, in wat voor drankhouder zit er, waar was het voor je het begon te koelen, wil je het in de koelkast of vriezer doen en welke temperatuur je het wil hebben om te drinken. Daarmee gaat de calculator aan de slag en die vertelt je tot op de minuut nauwkeurig hoe lang het gekoeld moet worden.
Toegepaste fysica
Het lijkt misschien aan de achterkant nog heel ingewikkeld, maar Díez legt uit dat het allemaal niet te moeilijk is: “De rekenmachine is een eenvoudig te gebruiken versie van de wet van Newton over koeling die is aangepast om technische waarden op te nemen voor de meest voorkomende combinaties van drankhouders en specifieke dranken.”
Het mooie is dat de calculator nog handiger kan zijn dan wordt aangenomen. Hoe fijn is het niet als je wat bier in de diepvries legt en een fles witte wijn in de koelkast om even een timer in te stellen voor wanneer alles koel is? Daarbij maakt de functionaliteit van de Chilled Drink Calculator aan alle twijfel een eind. Want als de wachttijd is verstreken, is je drankje op de ideale temperatuur.
Voorbeelden
Zoals met veel dingen in het leven duur het altijd langer dan je verwacht. Zo heeft een halve liter water in een petfles 77 minuten nodig om van 30 graden naar 6 graden te gaan om zodoende ‘verfrissend’ te zijn. Díez heeft met een van zijn modellen zelfs berekend dat de perfecte temperatuur om je water te drinken, zestien graden is. Een stuk warmer dan je zou denken!
Bij wijnen gaat het ook om de balans tussen temperatuur, alcohol en smaak. Witte wijn moet je bijvoorbeeld tussen de negen en dertien graden drinken. Witte wijnen met een hoog suikergehalte, zoals witte port of dessertwijn, moeten tien tot twaalf graden zijn. Champagne mag weer net wat kouder zijn, tussen de acht en tien graden. Eigenlijk het enige drankje wat je zo koud moet drinken als je in eerste instantie zou denken is bier. Dat is het beste te drinken als het tussen de zes en acht graden is.
Een vuistregel die je kan gebruiken is: hoe nadrukkelijker de smaak, hoe warmer je het moet drenken. Rode wijn en cognac zijn zodoende het beste te nuttigen als ze vijftien tot achttien graden zijn.
Lauw
Volgens Díez hebben we een verkeerd uitgangspunt als het gaat om kamertemperatuur. “Als je echt van de smaak wilt genieten, moet je de meeste dingen lauw of iets lager dan kamertemperatuur drinken. Dat is gewoon chemie. Anders krijg je niet alle smaken in je mond. Want kamertemperatuur slaat vaak vooral op kamers uit de Victoriaanse tijd en die waren 16 tot 18 graden. Niet 21 graden zoals we dat nu gewend zijn.”
De calculator is op dit moment alleen nog als online versie te benaderen, maar een app staat op de to do list van het tweetal.

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl