10 gerechten die we in 2030 heel normaal vinden

10 gerechten die we in 2030 heel normaal vinden

Misschien nu al?

Vorig artikel Volgend artikel

Op Eatly hebben we al eerder gekeken naar ‘Het voedsel van de toekomst’ en hoe onze eetgewoontes in de (nabije) toekomst gaan veranderen. Wat opvalt is dat niet alle foodtrends op de lange termijn een plek op de menukaart weten te bemachtigen.

Toch zijn er verschillende trends die als een niche beginnen en langzamerhand overal tevoorschijn komen. Avocado, hummus en allerlei vegan-opties zie je inmiddels op bijna iedere menukaart. TheFork deed een belronde langs verschillende restaurateurs en volgens hen zijn de drie grote foodtrends: vlees wordt minder geconsumeerd, het gehele voedselproduct wordt gebruikt en er komt meer transparantie over de herkomst van het gebruikte product.

Met al deze kennis stelde TheFork een lijst op met 10 gerechten die je hoogstwaarschijnlijk in 2030 op een menukaart vindt.

De 10 gerechten

1. De Hybride Hamburger

Met Impossible Meat, Beyond Meat en De Vegetarische Slager is er een gestage opkomst van plantaardig vlees en in het bijzonder burgers. Niet iedereen is er fan van, dus grote kans dat je in 2030 een burger op je bord vindt die voor 50% uit vlees en voor 50% uit groente bestaat.

2. Chili con Carne Coltivata

Chili con Carne kennen we natuurlijk allemaal. De Chili sin Carne als vegetarisch alternatief zien we zo her en der opduiken. Het kweken van vlees in een laboratorium is op dit moment al mogelijk. Je moet dus niet raar opkijken als je in 2030 Chili con Carne Coltivata op het menu ziet.

3. McCricket

In de expositie ‘Voedsel van de toekomst’ in Nemo Science Museum ging food designer Chloé Rutzerveld al op onderzoek uit waarom er na jaren van proberen, insecten nog altijd niet in ons eetpatroon zitten. Het antwoord hierop vinden blijft een lastig iets. Toch is de verwachting dat in 2030 we insecten eten heel normaal vinden. Aangezien de kroket hier een van de favoriete snacks is, zou een kroket waarin sprinkhanen nog niet eens een heel raar gezicht zijn op een menukaart.

Hybride Hamburger
(Foto: Hybride Hamburger)

4. Circulaire soep van ‘lelijke groenten’

Dit is er eentje die we vandaag al op het menu kunnen zetten. Een soep die gemaakt wordt van: biologische knolselderij die je anders niet in het winkelschap zou vinden, wortelen die niet de gangbare vorm hebben en tomaten en paprika die bijna overrijp zijn.

5. Guacamole Hummus

Ook deze dip zou je nu al kunnen eten. Een combinatie van twee van de favoriete gerechten van nu: hummus en guacamole. Zo vorm je de meest epische dip.

6. Voedzame zeeplanten salade

De meeste mensen kennen zeewier uit pokébowls en van sushi. Wat niet veel mensen weten is dat er van deze zeeplant 500 eetbare soorten zijn. Daarbij zijn ze rijk aan mineralen, bevatten spoorelementen en zijn ze een geweldige bron van diverse vitamines. Salades met groen-, bruin- of roodwier zijn in aantocht.

7. Wraps met avocado en meelwormen

Een tweede gerecht met insecten waar je nu waarschijnlijk nog van zegt: Nee, dank u vriendelijk! In 2030 vind je in allerlei gerechten (bewust) insecten terug. Een wrap met tomaten, kidneybonen, jalapeños, avocado en gefrituurde meelwormen is dan heel normaal.


Guacamole Hummus
(Foto: Guacamole Hummus)

8. Ceviche van blauwvistonijn uit het ‘lab’

Dat er van alles gekweekt kan worden in een laboratorium is inmiddels voor de meeste consumenten wel duidelijk. Zo ook producten die steeds schaarser, en zodoende duurder, worden. Denk bijvoorbeeld aan blauwvintonijn. Op dit moment een van de meest gewilde, schaarste en duurste vissen. In 2030 krijg je ceviche van labvis voorgeschoteld. Verse rauwe blauwvintonijn gemarineerd in citroensap, gember, koriander, groene peper met een sjalotje en afgetopt met biologische tomaatjes.

9. 3D geprinte chocotaart

Een uitgebalanceerde chocoladetaart uit de 3D printer en helemaal toegespitst op jouw persoonlijke voedingsvoorkeur, dieetbehoefte en smaak. Bijvoorbeeld verrijkt met extra voedingstoffen, zoals eiwitten, vitaminen of mineralen en met veel minder suiker.

10. T-bone mammoet steak

Het kweken van vlees in een laboratorium biedt allerlei mogelijkheden. Dat bleek al uit het artikel waarin Chloé Rutzerveld aan het woord kwam en al een voorschot nam op allerlei mogelijkheden. Het moet mogelijk zijn om tegen die tijd ook vlees in het lab te maken van uitgestorven dieren. Een T-bone steak van mammoetvlees hoort dan gewoon tot de mogelijkheden.

3D geprinte choco taart
(Foto: 3D geprinte chocotaart)
Wes van Geneijgen

Is editor-in-chief a.i. van Eatly.nl. Werkt als freelance journalist en copywriter. Wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies