We hebben ons de afgelopen tijd al eens vaker verbaasd over benamingen van producten die de lading niet per se dekten. Tijd om decaf koffie onder de loep te nemen, want het is namelijk niet volledig cafeïnevrij. Dat is niet gelijk reden tot paniek, alleen is het wel enigszins apart.
Iedere koffieboon die geoogst wordt bevat cafeïne. Er wordt inmiddels wel gewerkt aan cafeïnevrije bonen, maar tot op heden bestaan die niet. Nadat de bonen gedroogd zijn begint het proces om de cafeïne eruit te krijgen. Daarvoor zijn verschillende processen en die richten zich vooral om het verdunnen van het cafeïnegehalte in de boon.
Verschillende processen
Een van de meestvoorkomende processen die gebruikt wordt, is om de bonen onder te dompelen in een oplosmiddel van methyleenchloride of ethylacetaat. No worries, als jij de bonen gebruikt zijn de sporen hiervan helemaal verdwenen. Daarbij zijn beiden in kleine hoeveelheden niet schadelijk voor je lichaam. Een ander proces is om onder druk koolstofdioxide met de bonen in aanraking te laten komen of een techniek die op water is gebaseerd en de ‘Swiss Water Technique’ wordt genoemd.
Al met al gaat er veel werk inzitten om de bonen cafeïnevrij te krijgen. Ze gaan door meerdere extractierondes waarbij het cafeïnegehalte zoveel mogelijk wordt verdund. Enige nadeel: er is geen enkele manier die perfect werkt. Wetenschappers hebben verschillende onderzoeken gedaan naar cafeïnevrije koffiesoorten. Daaruit komt naar voren dat in een normale kop cafeïnevrije koffie (30ml) tot ongeveer 7 milligram cafeïne kan zitten. Maar gemiddeld genomen zit er vijf milligram cafeïne in. Dat staat nog in schril contrast met een normale kop koffie, want daar zit minstens tien keer zoveel cafeïne in. En vaak is het 1/3 van de kop.
Medische aandoeningen
Het gegeven dat er toch cafeïne in cafeïnevrije koffie zit, is vooral voor mensen met een medische aandoening problematisch. Voor personen met: slapeloosheid, angst of bepaalde leverproblemen kan elke hoeveelheid cafeïne negatieve effecten hebben. Maar voor mensen die af en toe behoefte hebben aan geen grote hoeveelheid cafeïne is decaf koffie wel een oplossing.
Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.