Twee heerlijke cocktailrecepten voor het winterseizoen

Twee heerlijke cocktailrecepten voor het winterseizoen

Vorig artikel Volgend artikel

Denk je bij het woord ‘cocktail’ vooral aan zon, zee en strand? Niet gek: maar liefst 82% van de Nederlanders drinkt een cocktail het liefst in de zomer. Toch zijn er veel verwarmende varianten die je juist in de winter goed op het menu kunt zetten. Hiermee maak je bijvoorbeeld het kerstdiner éxtra feestelijk. Wij geven je graag twee recepten! Maar eerst nog even een stukje geschiedenis over cocktails. Want waar komen ze nou toch vandaan?

Roaring twenties

Wist je dat cocktails populair werden tijdens de drooglegging in Amerika in de jaren ’20? Alcohol werd toen verboden. Daarom ging men stiekem aan de slag met het brouwen en mixen van drankjes. Er ontstond een subcultuur van clandestiene feestjes, speakeasy bars en cocktails. Denk bijvoorbeeld aan The Great Gatsby. Wist je trouwens dat de Nederlandse man het liefst een gin-tonic drinkt met Chantal Janzen? Vrouwen gaan voor een Mojito met Johnny de Mol of Mark Rutte. Dit blijkt uit recent onderzoek van Leopold Vienna.

leopold-vienna-product-detail-sec-10

Cocktailrecept 1: After winterwandeling: warm en kruidig

Move over glühwein en warme chocolademelk. Na een frisse wandeling zijn cocktails op basis van rum of koffielikeur een absolute must Bijvoorbeeld de Dark ’n Stormy met donkere rum, limoensap en ginger beer. Mis je toch de slagroom? Maak dan Eggnog van melk, rum en eieren of probeer het onderstaande recept.

Warme Appeltaart 43

  • 150 ml appelsap
  • 50 ml Licor 43
  • 1 kaneelstokje
  • Slagroom
  • Kaneelpoeder
  • 1 grote glazen mok

Verwarm het appelsap in een steelpan. Voeg de Licor 43 en het kaneelstokje toe. Schenk in de mok en maak af met slagroom en een beetje kaneelpoeder.

cocktails-product-leopold-vienna-11

Cocktailrecept 2: Bij het kerstdiner: de spoom

Heb jij een kerstdiner met meerdere gangen op de planning staan? Serveer tussendoor dan een spoom. Dit is een tussengerechtje om het eten te laten zakken. De schuimende drank is meestal op basis van sorbetijs en een lichte wijn. Erg lekker is bijvoorbeeld de meloenspoom: maak granita door meloen te pureren, te mengen met een beetje suiker en vervolgens circa drie uur in te vriezen. Roer elk half uur met een vork erdoorheen, totdat het is gekristalliseerd. Verdeel de meloengranita over flûtes en schenk er prosecco of champagne overheen. Zin in een zuurtje? Ga dan voor de verfrissende, Italiaanse scroppino.

Scroppino

  • 500 ml citroensorbetijs
  • 250 ml prosecco
  • 80 ml limoncello
  • 4 citroenschijfjes
  • 4 takjes verse munt
  • mixer
  • • flûtes

Meng in een grote komt het citroensorbetijs met de prosecco en de limoncello. Klop met een mixer circa 1 minuut goed door. Schenk het mengsel in de flûtes en decoreer met een schijfje citroen en een takje munt. Serveer de scroppino’s direct. Dit recept komt uit het kookboek Gezondigen.

Bron: Stek Magazine.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies