Heerlijke én gezonde chocoladecake zonder suiker

Heerlijke én gezonde chocoladecake zonder suiker

Veel chocolade en toch gezond!

Vorig artikel Volgend artikel

Chocolade is voor heel veel mensen een echte verwennerij. Ik ken maar weinig mensen die niet van een lekker stukje chocolade houden. Of het nu met noten is of met een lekkere praline vulling. Het nadeel van al deze lekkere repen is dat ze niet echt gezond voor je zijn.

Vaak zit er veel suiker in, weinig cacao en veel toevoegingen. Goed nieuws voor de echte chocofans… Chocolade met minimaal 72 procent cacao is gezond. Het is wel even wennen als je gewend bent om zoete melkchocolade te eten maar het went echt. Eenmaal gewend aan echte pure chocolade ben je dus hartstikke gezond bezig als je weer eens een lekker stukje bij de thee neemt. Het is een goede antioxidant, beschermt tegen infecties en is goed voor hart en bloedvaten.

Deze chocolade cake met minimaal 72 procent cacao heb ik al heel vaak gemaakt. En ik eet het zonder enig schuldgevoel zelfs als ontbijt. Er zitten alleen maar pure ingrediënten in, geen suiker en geen granen dus ook nog glutenvrij. Dit is het recept!

Ingrediënten voor een gezonde chocoladecake

  • 100 gram pure chocolade ( minimaal 72 % cacao )
  • 75 gram kokosvet
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram gedroogde abrikozen ( bij voorkeur zonder sulfiet )
  • 3 eieren
  • ½ tl zuiveringszout
  • Eventueel 1 theelepel stevia
  • Eventueel 1 eetlepel cacaopoeder

Bereiding

  1. Oven voorverwarmen op 170 graden.
  2. Abrikozen in een schaaltje water een nacht laten weken. Je kunt de abrikozen in stukjes snijden dan gaat het sneller.
  3. Abrikozen uit laten lekker en pureren in de keukenmachine of staafmixer. Eventueel wat stevia toevoegen.
  4. Breek de chocolade in stukjes en doe ze in een steelpannetje samen met het kokosvet en laat het rustig smelten.
  5. Klop in een beslagkom de eieren luchtig en schuimig met een mixer.
  6. Voeg het amandelmeel en de abrikozenpuree toe en mix het door de eieren.
  7. Voeg als laatste het zuiveringszout toe en roer dit door het beslag.
  8. Giet het beslag in een ingevet cakeblik en bak de cake in ongeveer 35 minuten gaar. 
gezonde-chocoladecake-ingredienten
Alle ingrediënten voor deze lekkere cake
chocoladecake-pan
Chocolade en kokosvet smelten
eieren-amandelmeel-en-abrikozenpuree
Eieren, amandelmeel en abrikozenpuree goed mengen
gesmolten-chocolade-toevoegen
Gesmolten chocolade toevoegen
beslag-in-bakblik
Doe het beslag in een bakblik

Je kunt voor de variatie ook gehakte noten aan het beslag toevoegen. Voor een frissere smaak kun je van 1 sinaasappel de schil raspen en dit door het beslag roeren.

Deze gezonde chocoladecake kun je prima in plakken invriezen. Lekker voor onderweg of mee te nemen naar je werk en als ontbijt! Enjoy!

gezonde_chocoladecake
Het eindresultaat!
Fleur Farla

Fleur bewijst dat gezond en lekker eten prima samen gaan. Op Eatly deelt ze haar favoriete recepten en tips.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies