Hollandse pot is nog steeds populair

Hollandse pot is nog steeds populair

Vorig artikel Volgend artikel

Wat eten we vandaag? Hollandse pot

De vraag die veel mensen dagelijks bezighoudt. Vaak putten Nederlanders uit een aantal bekende en favorieten gerechten die regelmatig terug komen. Ruim een derde heeft een lijstje van zeven gerechten die regelmatig de revue passeren. Toch heeft slechts 15 procent van de Nederlanders vaste dagen voor bepaalde gerechten, zoals woensdag- gehaktdag of vrijdag-visdag. De maaltijd die het vaakst een vaste dag krijgt, is patat. Per huishouden verschilt het welke dag dit is. Dit blijkt allemaal uit een onderzoek wat Jumbo heeft gehouden onder 1300 Nederlanders.

De Hollandse pot is nog steeds heel populair

De meeste Nederlanders kiezen het liefst voor aardappelen,vlees en groenten gevolgd door pastagerechten en rijstmaaltijden. Bij jongeren is de volgorde alleen anders. Zij hebben de voorkeur voor pasta gevolgd door de Hollandse pot en daarna de rijstmaaltijd. Gemiddeld wordt er in Nederland drie tot vier keer gekozen voor een Hollandse maaltijd en twee keer voor pasta, één dag rijst en één keer in de twee weken wordt er friet gegeten. Gemiddeld komt er vijf tot zes dagen groenten bij de maaltijd. 41procent van de Nederlanders eet zelfs elke dag groenten. Hoeveel groenten dat is staat er niet bij.

Hoewel Nederlanders graag zelf in de pannen roeren, zijn kant-en-klaar maaltijden niet van het menu verbannen. Ruim een derde eet één keer per twee weken of vaker een kant-en-klaar gerecht. Uit het onderzoek blijkt dat jongeren het vaakst kiezen voor een kant-en-klare optie, 35 procent zelfs één keer per week of vaker.

Van quinoa tot spelt; superfoods zijn aan een enorme opmars bezig. Toch zijn er nog een heleboel mensen die geen idee hebben wat het is. Slechts een derde weet wat quinoa is en 20 procent heeft het wel eens gegeten. Een kwart van de Nederlanders zou het (nog) wel eens willen eten. Speltbrood doet het een stuk beter. 71 procent van de Nederlanders weet wat het is, de helft heeft het wel eens gegeten en 61 procent zou het (nog) wel eens willen eten.

Wie of wat bepaald nu wat er gegeten wordt. Tijd is altijd een belangrijke factor. Op werkdagen wordt er sneller en simpeler gekookt dat betekend vaak meer voorgesneden groenten en roerbak gerechten als in het weekend of als er gasten komen eten. Er wordt ook vaak op de dag zelf gekeken wat er nog in de koelkast ligt zodat de restanten worden opgemaakt. De kinderen bepalen in twee op de vijf maaltijden mede wat er op tafel komt.

Fleur Farla

Fleur bewijst dat gezond en lekker eten prima samen gaan. Op Eatly deelt ze haar favoriete recepten en tips.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies