Eten van kweekvis groot gevaar voor onze gezondheid

Eten van kweekvis groot gevaar voor onze gezondheid

Tilapia en Pangasius bevatten mogelijk resistente bacteriën

Vorig artikel Volgend artikel

We eten in Nederland maar weinig vis, veel vaker komt er vlees op tafel. En als we vis eten, dan kopen we die vaak in de supermarkt. Vis is een stuk kostbaarder dan vlees, dus pakken we naar een redelijk betaalbaar stukje vis: kweekvis zoals tilapia en pangasius. Maar daar moet je nog eens goed over nadenken, of je het wel wilt eten. Er zitten namelijk flinke risico's aan!

Kweekvis komt vaak uit Zuidoost-Azië. Daar worden verschillende vissoorten en garnalen op grote schaal gekweekt waarbij gebruik wordt gemaakt van antibiotica. Wie deze vis eet loopt een grote kans ook bacteriën binnen te krijgen die resistent zijn tegen veel antibiotica, waardoor later antibiotica mogelijk niet meer werkt. Zo blijkt uit informatie van stichting Wakker Dier, die onderzoek heeft gedaan naar de populaire vissoorten die wij in Nederland massaal eten.

Van 43 verschillende vissen en garnalen zijn monsters genomen om te kijken hoeveel bacteriën deze bevatten die resistent zijn tegen antibiotica. Op een van de garnalenmonsters is een bacterie gevonden met ESBL, een enzym dat de bacterie ongevoelig maakt voor bijna alle antibiotica. ESBL wordt ook vaak op vlees gevonden, op vis is dat nog niet eerder gebeurd.

Groot risico voor de gezondheid

De vissen zoals tilapia en pangasius worden in landen als Vietnam en Thailand gekweekt in enorme bassins. Deze bassins bevatten ziektes, die bestreden worden met antibiotica. Deze worden in het water gegooid of verwerkt in het eten van de vissen. Wanneer wij later deze vissen en garnalen eten, en ze niet goed verhitten, kunnen wij de resistente bacteriën binnenkrijgen. Krijg je later een bepaalde ziekte die bestreden moet worden met antibiotica, dan bestaat de kans dat deze medicijnen niet meer of niet goed werken. Dat wil zeggen dat infecties niet of niet goed te behandelen zijn. Een groot risico dus voor onze gezondheid.

Denk dus nog eens goed na voor je een dergelijk visje in je boodschappenmandje legt, en kies wat vaker voor goede vis van de visboer. Dat kost wat meer, maar dan weet je in ieder geval zeker dat het geen risico is voor je gezondheid.

Marloes de Hooge

Marloes is editor in chief van DutchCowboys en Travelvalley. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. 17 oktober verschijnt haar boek Bucketlist Reizen....

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies