Koortslip te lijf met avocado en gierst

Koortslip te lijf met avocado en gierst

Vorig artikel Volgend artikel

Al sinds ik me kan herinneren heb ik af en toe last van een koortslip. Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus en als je er eenmaal mee besmet bent kom je er niet meer vanaf. Het virus blijft altijd in je zenuwstelsel aanwezig en op momenten van stress, verkoudheid, te weinig slaap, koorts, verlaagde weerstand en door de zon kan het virus geactiveerd worden. Je krijgt dan meestal jeukende blaasjes op je lip die gevuld zijn met vocht. Meer dan 80% van de bevolking is drager van dit herpesvirus.

Na heel veel zalfjes en smeerseltjes had ik me er maar bij neergelegd dat er eigenlijk niks helpt tegen die vervelende blaasjes. Vaak kan ik het ook wel verklaren dat ik een koortslip heb. Een paar keer laat naar bed geweest, stress, de eerste zon die weer flink schijnt of als ik me niet lekker voel. Maar sinds een jaar heb ik iets gevonden wat wel helpt. Het gaat om het aminozuur Lysine wat een remmende werking heeft op de groei van het virus. Het aminozuur Arginine gebruikt het virus juist als voedingsbodem dus is het belangrijk om hier minder van te eten. Door middel van je voeding kun je dus het herpesvirus te lijf gaan.

Eet extra voedingsmiddelen die veel Lysine bevatten. Je kunt hierbij denken aan:

  • vlees
  • melk
  • kaas
  • vis
  • gierst ( graan met een kleine korrel )
  • avocado

Daarnaast kun je ook een Lysine supplement kopen waarbij je de dosis Lysine behoorlijk kunt opschroeven. Hiervan neem je 1 tablet per dag.

Voedingsmiddelen die je wat minder moet eten in verband met de hoeveelheid Arginine zijn:

  • noten en pinda's
  • gelatine
  • chocolade
  • uien
  • champignons

De meeste gespecialiseerde drogisterijen, natuurvoedingswinkels en reformzaken verkopen Lysine supplementen. Het is echt het proberen waard om eens op zoek te gaan naar dit supplement en om dus iets minder noten en chocolade te eten maar wat meer avocado en gierst. Gierst is een hele gemakkelijke basis voor zowel koude als warme gerechten. Ik gebruik gierst vaak als basis voor een salade.


Lekkere salade van gierst met avocado voor wat extra lysine

  • Gierst kook je zoals op de verpakking en laat je afkoelen
  • Avocado in stukjes snijden en door de gierst mengen
  • Je kunt er prima nog wat komkommer, tomaat, radijsjes aan toevoegen
  • Lekker met een beetje Kikkoman sojasaus en verse koriander
salade gierst avocado artikel
Heerlijke salade met gierst en avocado
lysine
Lysine supplement van b.v. Solgar
Fleur Farla

Fleur bewijst dat gezond en lekker eten prima samen gaan. Op Eatly deelt ze haar favoriete recepten en tips.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies