Kiemgroenten: super gezond en heel simpel zelf te kweken

Kiemgroenten: super gezond en heel simpel zelf te kweken

Vorig artikel Volgend artikel

Kiemgroenten, je hebt ze vast wel eens gegeten maar misschien niet eens bewust. Ze worden vaak gebruikt als garnering op een salade in een restaurant of op een broodje. Maar eigenlijk verdienen kiemgroenten een beter plekje op je bord dan alleen als garnering. Ze zijn namelijk super gezond en erg smakelijk. Je hebt er heel veel variatie in en je kunt ze zelfs heel gemakkelijk thuis kweken.

Kiemgroenten: boordevol vitaminen en mineralen

Kiemgroenten zijn de jonge versie van de 'volwassen' groenten. Ze bevatten veel hogere concentraties vitaminen en mineralen dan de uitgegroeide versie. Een flinke pluk kiemgroenten bij een salade of op je boterham is een goede aanvulling om je dagelijkse groente inname.

Alle zaden, granen en peulvruchten kunnen ontkiemen. Ze hebben vooral vocht nodig en een temperatuur van ongeveer 20 graden. In ongeveer 4 dagen heb je al een flinke oogst. Ook leuk om met kinderen zelf te kweken vanwege het snelle resultaat.

Bekende kiemgroenten zijn taugé, alfalfa en tuinkers. Maar er zijn nog vele 10-tallen andere soorten b.v preikiemen, knoflook kiemen, radijs kiemen.

Alle kiemen hebben een andere smaak en kleur wat je salade net iets spannender maakt en je broodje met kaas iets minder gewoon. Een super simpele manier om je maaltijd gezonder en lekkerder te maken.

Zo kun je zelf kiemgroenten kweken.

Stap 1

Een flinke eetlepel kiemzaden in een glazenpot met water 6 uur laten weken.

Stap 2

Na 6 uur het water afgieten ( wel het afdekgaasje erop laten zitten )

Stap 3

Nu de pot op z'n kop in een schaaltje zetten ( om het vocht op te vangen ) op een donkere plek.

Stap 4

Elke dag de pot met water vullen en meteen weer afgieten. Daarna weer op z'n kop terug in de donkere kast zetten.

Stap 5

Na vijf dagen is de pot gevuld met kiemgroenten en kun je ze eten.

kiemzaden_water
Meer heb je niet nodig. Een glazen pot, water, kiemzaden en een afdekgaasje. Na 4 dagen is de hele pot gevuld met kiemgroenten
kiemzaden_in_pot
Na 4 dagen is dit het eindresultaat
Fleur Farla

Fleur bewijst dat gezond en lekker eten prima samen gaan. Op Eatly deelt ze haar favoriete recepten en tips.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies