Havermout: terug van weggeweest

Havermout: terug van weggeweest

Vorig artikel Volgend artikel

Havermout was ooit een van de basisvoedingsmiddelen. Maar een heleboel andere graansoorten hebben haver en dus ook havermout buiten spel gezet. Erg jammer aangezien haver en alle producten die daar van gemaakt worden een heleboel voordelen hebben. Intussen hebben veel mensen havermout opnieuw ontdekt en kun je het op steeds meer plekken kopen en worden er heerlijke gerechten van gemaakt.

Maar waarom zou je havermout eten?

In haver zitten erg veel oplosbare vezels. Die zorgen ervoor dat je bloedsuiker langzaam stijgt en ook weer langzaam daalt. Kortom je bloedsuiker blijft redelijk constant. Wellicht herken je het dat je 2 uur na een flinke broodmaaltijd weer honger hebt. Brood en andere producten met snellere koolhydraten zorgen voor pieken in je bloedsuiker en een flinke dip na 2 uur. Gevolg is dat je na 2 uur weer gaat eten of snacken. Door een ontbijt te kiezen met veel vezels zoals in havermout voorkom je dit. Je kunt waarschijnlijk tot de lunch door. De vezels zorgen voor een lang verzadigd gevoel.

Havermout (vooral het stofje bèta glucan) zorgt ook voor een verlaging van het cholesterolgehalte als dit te hoog is doordat het een teveel aan cholesterol bindt in de darmen en afvoert. Haver bevat veel calcium, magnesium, silicium, ijzer, zink en veel vitamine B. Dit alles is goed voor je zenuwstelsel, heeft een antistress effect en zorgt mede voor de aanmaak van serotonine.

Nog een voordeel van havermout is dat je het heel gemakkelijk kunt verwerken. Het meest makkelijke is dat je het kunt laten weken in water, maar ook in verse jus d'orange. 's avonds in de koelkast en om 7 uur heb je snel een lekker en voedzaam ontbijt. Havermout kun je ook warm eten. Kook het in melk of in amandelmelk en voeg daarna een handvol noten en een beetje kaneel toe. Je kunt van havermout ook prima deeg maken wat je kunt gebruiken voor het bakken van koekjes en crackers.

Een relatief goedkoop product, met veel voordelen voor je gezondheid en veel mogelijkheden om iets lekkers van te maken.

Fleur Farla

Fleur bewijst dat gezond en lekker eten prima samen gaan. Op Eatly deelt ze haar favoriete recepten en tips.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies