Gezondigen: het kookboek waarbij zondigen mag, als de basis maar gezond is!

Gezondigen: het kookboek waarbij zondigen mag, als de basis maar gezond is!

Vorig artikel Volgend artikel

De wereld van de kookboeken is ontzettend groot en het ene boek ziet er nog smakelijker uit dan de ander. Waar tegenwoordig veel kookboeken vooral focussen op een healthy lifestyle, vind je in het nieuwe kookboek Gezondigen het beste van twee werelden, namelijk gezonde én een iets minder gezonde gerechtjes. Het boek is geschreven door Kim Waninge, Rianne van Vulpen en Judith van der Rijt. Wij spraken met Kim over het boek dat op 25 augustus 2016 zal verschijnen.

Hoe zijn jullie op het 'Gezondigen' idee gekomen?

"Rianne en ik werkten in 2013 samen als redacteur bij een magazine over gezonde voeding en hadden toen al de droom om ooit een kookboek te maken. We ontwikkelden de afgelopen jaren de vaardigheden die daarvoor nodig waren en met Judith erbij was ons kookboek-team compleet. Alleen ontbrak het concept nog. Wat we de afgelopen tijd veel hebben gezien op culinair gebied is enerzijds de extreme health-trend met fitgirls en chocolademousse van avocado en anderzijds de Heel Holland Bakt-trend: hoe zoeter, hoe beter. Met Gezondigen willen we laten ziet dat er een middenweg is. Eigenlijk gewoon een no nonsense, gezonde basis (waar je geen keukenkastjes vol superfoods voor nodig hebt), waarbij je af en toe best mag zondigen met een flink stuk taart. Gezondigen. Eten met je gezond verstand. In het boek vind je in totaal 74 recepten, variërend van ontbijt tot nagerecht, gezond én zondig."

Cover Gezondigen_RGB (digitaal)
Easy peasy risotto

Wat maakt het boek uniek?

"Ik denk dat de combinatie op zich - toegankelijk gezond met superzondig - al vrij zeldzaam is. Er komen de laatste tijd met name boeken op de markt die zich compleet richten op één thema zoals smoothies, hamburgers, havermout, taarten of het inmaken van groenten en boeken die je vertellen hoe je gezond moet leven. In Gezondigen vermijden we niets, ook geen suikers, gluten en koolhydraten. Daarnaast is het boek opgedeeld in ingrediëntenthema's. Zo staan er bijvoorbeeld een aantal gerechten met koffie, vis en chocolade in."

Wat is je lievelingsrecept uit het boek? gezond vs. 'ongezond'?

"In Gezondigen vind je veel invloeden uit de Mediterrane keuken, waar ik persoonlijk heel erg van hou. Ik zou alle pastagerechten die erin staan echt dagelijks kunnen eten. De Romige rigatoni met varkenshaas is daarvan denk ik mijn favoriet. Qua zondig zoet ga ik voor de Spanish coffee cheesecake. Mijn favoriete gezonde gerecht is de Zoete gazpacho."

Banana bread
Peche melba pavlova

Voor wie is dit kookboek geschikt?

"Gezondigen is géén dieetboek en bevat geen concessies. Iedereen die dus verwacht kilo's te verliezen wanneer je hieruit kookt: dat kunnen we niet beloven. We willen gezond eten vooral toegankelijk maken en laten zien dat je daar helemaal geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig hebt. En daarnaast willen we iedereen leren kiezen en eten met gezond verstand. Taart eten mag best en laat je daarbij vooral niet van de wijs brengen door perfect afgetrainde buiken en billen van fitgirls en modellen. Natuurlijk: eet niet dagelijks de hele voorraadkast leeg, maar kies af en toe bewust voor datgene wat jij het allerlekkerste vindt."

Hoe lang zijn jullie gemiddeld bezig geweest met 1 recept?

"Dat is echt heel verschillend. In de meeste taarten zit denk ik wat meer werk omdat die recepten langer zijn, er vaker getest moet worden en het bereiden zelf met baktijd ook langer duurt. Terwijl een recept voor een soep of drankje vaak binnen een kwartier geschreven en gekookt is. Als ik een gemiddelde zou moeten geven, dan gok ik op 1,5 tot 2 uur per recept."

Fish & chips
DSC_5648

Wat is het leukste deel van het maken van een kookboek?

"Ik vind de concepting het leukste. Bedenken hoe het eruit gaat zien, welk verhaal je gaat vertellen, welke recepten er in komen en in welke volgorde: al het voorbereidende werk. Daarnaast hebben we kookweekenden gehouden, waarbij Rianne en Judith hier kwamen logeren. Op vrijdag deden we dan de boodschappen en op zaterdag en zondag ging we bakken, koken en fotograferen. En natuurlijk moest alles daarna worden opgegeten, want food waste is zonde."

En wat is het minst leuke deel van het maken van een kookboek?

"Naast kilo's aankomen en een tijdelijk kluizenaarsbestaan ('Nee sorry, dit weekend kan ik niet want ik moet nog 176 pagina's vormgeven.')? Toch het schrijven van de receptuur denk ik, want die moet perfect kloppen. De stappen moeten logisch zijn, alle ingrediënten moeten er in terug komen, de volgorde daarvan moet kloppen en je moet heel consequent zijn met alle schrijfwijzen. Het is - althans, vind ik - het minst creatieve deel aan het maken van een kookboek.'

DSC_6176

Denk je al na over een vervolgboek?

"Haha, eerst vakantie. Maar ja, ik denk eigenlijk continu na over allerlei nog te maken boeken. Een vervolgboek van Gezondigen is ook zeker aan bod gekomen. Uiteraard willen we wel eerst weten of deel 1 in de smaak valt. Daarnaast is Rianne meer van het bakken en ik van de Mediterrane keuken, dus wellicht dat er iets heel anders gaat komen. We houden alle opties nog even open...".

Gezondigen kost € 17,99 en is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.

Portretfoto's zijn gemaakt door: Lotte van der Zanden van Lotts.

Brett Rijsdijk

Brett is content manager bij Red Banana. Ze is verslaafd aan sociale media, gek op series en is poezenmoeder van twee mega Maine Coons.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies