Gedroogd fruit: lekker zoet en gezond

Gedroogd fruit: lekker zoet en gezond

Vorig artikel Volgend artikel

Af en toe heb je gewoon zin in iets zoets. Het is alleen niet allemaal zo gezond die zoete tussendoortjes. Vaak bevatten ze veel suikers, vet en weinig vezels. Als je trek hebt helpt het tussendoortje vaak even bij een honger gevoel maar helaas heb je meestal na 1 uur alweer verschrikkelijke trek. Er zijn zeker wel alternatieven te bedenken voor deze ongezonde tussendoortjes. Een alternatief daarvan is gedroogd fruit zoals gedroogde abrikozen, dadels, vijgen, pruimen en druiven ( rozijnen en krenten ).

Gedroogd fruit bevat veel goede voedingsstoffen. Meer zelfs dan in vers fruit. Dat is ook wel logisch aangezien al het vocht eruit is en je dus een hele geconcentreerde vrucht overhoud. Er zit veel calcium, ijzer, magnesium en zink in. Gedroogd fruit bevat veel vezels en dat is zeker bij zoete voedingsmiddelen erg belangrijk. Ook gedroogd fruit bevat veel suikers en door daar vezels bij te eten voorkom je dat er grote suikerpieken ontstaan. Het is dan ook niet de bedoeling dat je meteen heel veel van dit gedroogd fruit eet. Een paar stuks is al voldoende. Gedroogd fruit kun je als tussendoortje eten maar is ook prima te gebruiken in heel veel andere gerechten.

Gedroogd fruit gebruik ik vaak als zoetstof. Abrikozen wellen in water en daarna pureren is een prima zoetstof voor gerechten. Dit gebruik ik bv. door cakebeslag in plaats van suiker. Vers gemaakte appelmoes wordt nog lekkerder als je er een paar abrikozen bij kookt en pureert.

Warme havermout met noten en een in stukjes gesneden gedroogde dadel is een van mijn favoriete manieren om te ontbijten. Super voedzaam en de dadel maakt het toch een beetje zoet.

IMG_6801-2
lekker ontbijt met havermout en gedroogde vijgen

Gedroogd fruit is een prima aanvulling in een salade. Ook hier geeft het weer een lekker zoetje in een gerecht. Salade met blauwe kaas en wat abrikozen is heerlijk. De kaas smaakt pittig en de abrikozen maken het lekker zoet. Een couscoussalade is eigenlijk niet compleet zonder gedroogd fruit met bv stukjes kip en wat munt.

Het is wel belangrijk om ook even een paar aandachtspuntjes aan te geven bij gedroogd fruit. Dan weet je meteen waar je op moet letten als je het koopt en weet je ook waarom je er niet te veel van moet eten.

Door het drogen gaat helaas de vitamine C verloren. Het is dus geen volwaardige vervanging voor vers fruit.De concentratie suiker is hoger dan in vers fruit. Eet een paar stuks maar niet te veel in verband met suikerpieken.Koop gedroogd fruit waar geen Sulfiet ( E220-E228 ) aan toegevoegd is. Dit wordt vaak gedaan om verkleuring tegen te gaan. Meestal bevatten de zakjes in de supermarkt Sulfiet, kijk dus liever in een natuurwinkel.

Al met al zijn gedroogde vruchten prima en lekker. Als tussendoortje en goed te gebruiken in veel verschillende gerechten.

Fleur Farla

Fleur bewijst dat gezond en lekker eten prima samen gaan. Op Eatly deelt ze haar favoriete recepten en tips.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies